Acvariul din Constanța

2 min


Acvariul din Constanta
Acvariul din Constanta

Clădirea care în prezent adăpostește „Acvariul” din Constanța, situată pe Bulevardul Elisabeta, la nr. 1, cea mai mare expoziție de pești și viețuitoare acvatice din România, a fost inițial un pavilion restaurant al Cazinoului din Constanța

Daniel Renard primise sarcina de a proiecta o clădire de tip-restaurant, vis-a-vis de Cazinou, pentru ca esplanada și Bulevardul Elisabeta să constituie un ansamblu dimanic și coerent din punct de vedere al spațiului și peisajului.

Acvariul din Constanta

Avariat puternic în timpul Primului Război Mondial și refăcut mai apoi, ca atâtea alte edificii dobrogene, printre care chiar Cazinoul și Podul Carol I de la Cernavodă, pavilionul-restaurant a continuat să funcționeze în toată perioada interbelică.

În perioada 1920 – 1938 s-a realizat forma actuală a acestei clădiri-restaurant. O clădire cu parter și plafon-platformă pentru terasă, în stil mediteranean, cu intrări mari, ferestre cu partea de sus în formă de arc de cerc, încadrate de ferestre rotunde, mici, de tip hublou. Evident, inspirația era din sfera navală, pentru că restaurantul se găsea la malul Mării Negre, în Constanța, un oraș influențat de civilizațiile orientală, mediteraneană și românească.

Acvariul din Constanta

După anul 1950 s-a lucrat la reamenajarea spațiului pentru a putea servi ca Acvariu, instituție regăsită și în ziua de azi în același loc

Ideea înființării Acvariului la Constanța a fost descrisă de savantul Ion Borcea și de amiralul Ioan Bălănescu, acesta din urmă susținând propunerea în cadrul Ligii Navale Române în 1938.

Inițial s-a dorit ca Acvariul să fie construit în cadrul Cazinoului, avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar lipsa banilor, lipsa de interes a autorităților, calculul care a demonstrat că era mai potrivită reamenajarea pavilionului restaurant, au condus la construirea Acvariului vis-a-vis de Cazinou.

Acvariul din Constanta

Like it? Share with your friends!

Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *