Casa Manicatide, una dintre clădirile-simbol ale Constanței, cu o arhitectură impresionantă.

1 min


Casa Manicatide, Constanța 360
Casa Manicatide, Constanța 360

Casa Manicatide, una dintre clădirile-simbol ale Constanței, are o arhitectură impresionantă. Poate fi văzută și azi în zona Peninsulei, pe Strada Nicolae Titulescu nr. 36, în ruină. Casa i-a aparținut, conform Despinei Hagiu (ilustră traducătoare, membră a Comunității Elene – Elpis Constanța), lui Take Manicatide, membru de bază al Partidului Conservator, Președintele Camerei de Comerț Constanța, consilier comunal. Născut în 1879, la Giurgiu, devenit de foarte tânăr un veritabil magnat al comerțului cu cereale, Take Manicatide a continuat tradiția familiei sale de origine greacă, dar a decis să vină la Constanța, redevenită parte a României în 1878. Afacerile au prosperat, astfel că la 20 de ani, Take Manicatide comanda ridicarea Casei Manicatide. În total, la Constanța, el a avut trei vile, după Casa Manicatide ridicând alte două.

Casa Manicatide a fost ridicată în 1899, fiind proiectată de către arhitectul H. N. Mangoianu, în stil eclectic (stil bogat, termenul însemnând în artă preluarea de motive din alte creații și asamblarea într-un model nou, fără a se confunda cu imitația propriu-zisă) și neoclasic, cu multe elemente de decorație clasicizantă. Casa Manicatide a fost proiectată să aibă trei nivele: subsol, parter și etaj. Fațadele au fost proiectate simetric, pe console cu motiv floral, în raport cu axa principală – intrarea cu balcoane deasupra. Intrarea principală a fost surmontată de un balcon cu balustrii, susținut pe două coloane în ordin compozit, canelate. La ambele nivele, simetric, se află câte două ferestre cu baza comună, profilată. Soclul fațadei a fost construit în bosaj, incluzând și ferestrele subsolului.

După naţionalizarea din 1948, Casa Manicatide a aparţinut I. L. L. (Locativa), apoi a devenit Oficiul Forţelor de Muncă sub administrarea I.C.R.A.L., iar mai târziu a adăpostit corpul de control al Primăriei Municipiului Constanţa. În Casa Manicatide a funcționat, după 1989, AJOFM Cosntanța. Mihnea Hagiu, membru al Comunității Elene „Elpis”, fiul Despinei Hagiu. a amplasat o plăcuță cu un scurt istoric.

În urma unor negocieri recente (2021), Casa Manicatide a fost vândută pentru suma de 700.000 euro celebrului om de afaceri, Andrei Muntmark

În prezent se află în reabilitare.

Comments

comments


Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *