Hotel Chérica, Constanța

1 min


Hotel Cherica, Constanta 360
Hotel Cherica, Constanta 360

Clădirea a fost construită în anul 1896 ca loc de popas pentru călugării ortodocși români care plecau sau veneau de la Muntele Athos, fiind numită Hotel „Călugărul”. Azi, ea se găsește pe strada Ștefan cel Mare, la nr. 4, în inima turistică a Constanței.

Pe la 1900, un important comerciant și proprietar de imobile din București, Iași, Galați, Sinaia și Constanța, Anton I. Doiciu, a decis să cumpere clădirea care avea un stil arhitectonic avangardist, fiind o bijuterie a Centrului Constanței. Anton I. Doiciu a decedat în 1918, fiica acestuia, Pulcheria Doiciu, alintată „Chérica” urmând a moșteni clădirea hotelului, pe constănțenii o vor denumi după numele acesteia. Pulcheria Doiciu s-a căsătorit în anul 1931 cu Principele Dimitrie Gr. Sturdza, devenind Principesa Pulcheria Sturdza.

Casa este plasată pe colț, având două laturi principale, cu parter și două etaje. Pe colț, deasupra intrării, clădirea are la etajul 1 un balcon de fier forjat, iar la etajul 2 o fereastră. Decorul clădirii este tencuit. Parterul este separat de primul etaj printr-un pervarz discontinuu, compus din două centuri orizontale, având coloane mici în relief, care separă registre dreptunghiulare. Etajul 2 este seprat de primul printr-o centură în formă de cornișă. Un alt balcon se află la etajul 1, deasupra intrării de pe latura lungă de la parter. Pe latura de colț, acoperișul are un fronton simplu, în stil grecesc. O altă intrare, cu un acoperiș de feronerie este pe cealaltă latură. Ferestrele de la parter au câte o copertină în stil clasic parizian.

Naționalizată de catre regimul comunist în 1950, clădirea a fost folosită în diverse scopuri, iar după 1990 degradarea s-a accentuat, până în 2003, când moștenitorii de drept au reintrat în posesia ei, în 2008, inaugurându-se noul Hotel „Chérica”.


Like it? Share with your friends!

Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *