Casa Damadian, una dintre cele mai vechi clădiri din Constanța

1 min


Casa Damadian, Constanța 360
Casa Damadian, Constanța 360

În Piața Ovidiu, la numărul 13, putem admira una dintre casele-monument de valoare ale Constanței vechi: Casa Damadian – orientată înspre mare și nu înspre Piața Ovidiu. În stânga Casei Damadian se află Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Casa, după nume, a fost construită de o familie de armeni.

Începuturile sale datează din anul 1894, după autorizarea proiectului de construcție a casei nemțoaicei Alice Wegener (de origine britanică), de pe strada Pescarilor, nr. 11.

Primul proiect al casei a fost realizat de către soțul lui Alice Wegener, Maximilian Wegener. Acesta era șeful Serviciului de Întreținere al Portului Constanța.

După moartea soției sale, casa și terenul au fost supuse unui șir întortocheat de tranzacții.

Astfel, odiseea Casei Wegener și a terenului aferent începe cu tranzacția din 1903. Cumpărător a fost atunci Ion Xantopol. În 1925, casa ajunge în proprietatea celebrei Bănci Chrissoveloni din București.

Cinci ani mai târziu, casa intră în proprietatea soților Armenag și Haigouhy Damadian, aceștia reușind să integreze vechea casă Wegener cu ajutorul arhitectului Victor Stephanescu, într-un nou imobil, cel de astăzi. Arhitectului Victor Stephanescu i se datorează planurile noii construcții, cu trăsături ale stilului neoromânesc, la modă atunci, stil patronat chiar de noul rege, Carol al II-lea, instalat la data de 8 iunie 1930 pe tronul României.

Casa, numită din acel moment Casa Damadian, are pridvoare deschise, coloane cu arce de cerc, în stil neoromânesc. Arcadele sunt o prezență esențială pentru Casa Damadian, un fel de marcă de autenticitate, o emblemă a isoriei arhitecturii românești din prima jumătate a secolului XX.

Casa Damadian are două subsoluri (aici au fost descoperite o fântână romană și fragmente de apeducte), are balcoane sculptate în cel mai autentic stil neoromânesc. De asemenea, mai avea un tunel, care lega subsolul de cheiul Portului Constanța.

Casa-monument a fost naţionalizată de regimul comunist în anul 1948, devenind sediu administrativ pentru diverse întreprinderi şi birouri până la finele anilor `90, când a fost evacuată şi a intrat în conservare.

În prezent, norvegianul Børge Kallesten a reușit să o reabiliteze și să îi redea frumusețea de altădată, acesta dorind să reîmprospăteze Piața Ovidiu.

Comments

comments


Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *