Casa Alleon, una dintre clădirile simbol ale orașului Constanța

2 min


Casa Alleon, Constanța 360
Casa Alleon, Constanța 360

Casa de piatră sau Casa Alleon din Constanţa, situată în zona peninsulară, pe strada C. A. Rosetti, în vechiul cartier evreiesc, a fost ridicată în anul 1881, la comanda bancherului francez Jean Gérard Amédée Alleon, prieten cu pașoptiștii români. Autorul planurilor a fost arhitectul grec Pelopidas D. Couppa, iar Casa Alleon a fost numită şi Casa engleză, deoarece stilul construcţiei era eclectic, cu elemente victoriene şi elemente aparținând stilului gotic veneţian. Materialul de construcție a fost piatra de talie. Clădirea cuprinde un demisol, un mezanin, un etaj şi o mansardă. A fost construită cu o compoziţie asimetrică în partea stângă – un balcon de colț în stil venețian, iar în partea dreaptă a fost construită o mansardă cu fronton. Casa are două faţade principale, una spre mare (pe strada Vasile Canarache), alta spre interior, spre strada Rosetti. Ferestrele sunt tăiate simplu, în stil victorian britanic, feroneria fiind mult mai simplă în raport cu migăloasele lucrături ale sfârşitului de secol XIX. O coloană elenă completează acest colţ. Piatra care acoperă faţadele dă impresia unei construcţii greoaie, gotice, iar deschiderile largi spre exterior sunt mai specifice modelului britanic de locuire. O frumoasă şi mică grădină în stil englezesc, împrejmuită cu ziduri scunde, de piatră, se regăsea înspre faţada care priveşte marea. Astăzi este doar un spațiu viran, folosit adesea de către bravii locuitori ai peninsulei constănțene ca și loc de depozitat gunoaie. Casa avea un număr important de camere, 40, fără salon mare de primire, deoarece Alleon era o figură discretă.

Jean Gérard Amédée Alleon a fost un francez bogat şi nobil, evreu sefard de origine, născut în familia puternicilor bancheri Alleon, emigraţi din Franţa la Constantinopol. Antoine şi Jacques au fost buni prieteni ai revoluţionarilor români de la 1848 şi multe fonduri au fost alocate din Banca de Constantinopol finanţării idealurilor naţionale ale românilor. Antoine a fost bunul prieten al lui Ion Ghica, de patru ori prim-ministru după Unirea din 1859. Omul de stat român l-a evocat cu duioşie în celebrele sale scrisori către Vasile Alecsandri. „Bătrânul Anton Alleon-” scrie Ghica „- avea şi dorinţă, şi bunăvoinţă de a veni în ajutor”.

Jean Gérard a reușit să devină interesat de Constanţa, de Dobrogea şi de malul Mării Negre după ce s-a încheiat războiul din 1877 – 1878. A călătorit mult, la Varna şi la Constanţa, alegând Constanța, care avea ceva din spiritul Constantinopolului, unde se afla familia sa. În 1904, Alleon a murit, iar nepotul său Abel a vândut casa Societății de Asigurări Dacia Română. Din 1914 a găzuit Curtea de Apel Constanța.

Casa Alleon este construită din piatră de talie. În perioada interbelică, deci timp de două decenii, casa lui Jean Gérard Amédée Alleon a devenit clădire de birouri pentru agenţii, societăţi care funcţionau la Constanţa. În 1944, sovieticii au transformat-o rapid în dormitoare pentru ofiţeri, apoi în corp militar administrativ.

La finele anilor 1950, municipalitatea a decis că este o construcţie solidă şi cu utilităţi, apropiată de port, devenind cămin de nefamilişti pentru muncitorii portuari.

La începutul anilor 70, Casa Alleon a fost transferată la C.F.R. şi a fost transformată în hotel cu circuit închis pentru lucrătorii feroviari.

După 1990, de aproape un sfert de secol, casa Alleon este pustie şi lăsată în paragină. În anul 2012, Casa Alleon a fost scoasă la vânzare cu 1.120.000 de euro, prețul scăzând la 750.000 euro.

Comments

comments


Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *