Casa cu Lei din Constanța

2 min


Casa cu Lei, Constanta #constanta360
Casa cu Lei, Constanta #constanta360

Bogatul negustor armean, Dicran Emirzian, a comandat și a plătit în perioada 1898 – 1902. reședința sa somptuoasă, cunoscută azi sub numele Casa cu Lei, pe strada Elenă (azi, strada Nicolae Titulescu), la intersecția cu strada Dianei. În prezent, este trecută în nomenclatorul stradal – strada Dianei, nr. 1. strada Elenă s-a numit succesiv Lascăr Catargiu și Nicolae Titulescu, după numele celor doi mari oameni politici ai României moderne, respectiv contemporane.

Pe partea opusă a poziției în care se află Casa cu Lei, cu aproximativ 100 m mai jos, se afla Hotel d’Angleterre (pe locul căruia s-a ridicat un alt hotel, Regina, numit ulterior Intim), iar puțin mai jos, pe aceeași parte pe care se află Casa cu Lei, a fost ridicată și Casa Manicatide.

Casa cu Lei a fost poziționată spațial distinct față de toate celelalte case de pe strada Titulescu, fiind orientată înspre nord, cu intrarea principală pe Strada Dianei, deschisă privirii spre Piața Centrală a Constanței Vechi. Două construcții, una interbelică, alta din perioada comunistă, obturează complet vechea priveliște.

Casa cu Lei a fost ridicată de arhitectul Ioan D. Berindei. Are două etaje și o mansardă, fiind ridicată într-un superb stil eclectic, cu tușe ale neorenașterii italiene și cu elemente neoclasice.

Casa cu Lei are o „soră”, în Bucureşti, pe Calea Victoriei, aparținând liderului conservator și politicianului român de top Gheorghe Grigore Cantacuzino „Nababul”, casa din București fiind mult mai impunătoare. La Constanța, patru lei străjuiesc cu maiestate intrarea principală. Faţada principală spre strada Dianei este reprezentată prin cele patru coloane de ordin colosal, cu socluri înalte de piatră. La partea superioară a fiecărei coloane, prin amplasarea câte unui leu din piatră, s-a realizat un efect arhitectonic aparte, conferind construcţiei originalitatea despre care amintim aproape de fiecare dată când este vorba de această clădire. Latura sud-vestica (dinspre port) si cea răsăriteană se întregesc în păstrarea echilibrului arhitectural prin câte două balcoane dispuse marginal la primul etaj.

Intrarea principală se află pe o platformă supraînălţată faţă de nivelul străzii, care oferă o anumită degajare faţă de volumele comune ale străzii. Deşi limitat ca suprafaţă, balconul semideschis dă senzaţia pătrunderii într-un edificiu ce se detaşează de comunul citadin. Capitelurile din piatră sunt decorate sub cornişă, pe console, cu ove, brâu, cu frunze de laur. volute, palmete, frunze de acant și cactus, susţinând patru lei, aşezaţi la rândul lor pe socluri înalte.

După ce proprietarul armean a decis să se stabilească într-o altă reședință, „Casa cu lei” a fost închiriată unui magistrat împătimit de artă, Lazăr Munteanu. Armeanul Krikor Zambaccian, unul dintre cei mai reprezentativi armeni pentru Constanța, colecționar și critic de artă, membru corespondent al Academiei Române, iubitor de frumos ce a inventat conceptul de consignație de artă, s-a decis să aleagă această cale, pentru că ar fi văzut din exterior, în „Casa cu Lei”, parțial, colecția magistratului, rămânând uimit. Krikor Zambaccian a ocupat funcția de adjunct de primar al orașului în anul 1925. Colecția de artă modernă românească și franceză, donată statului, se află în muzeul care îi poartă numele în București.

Krikor Zambaccian a scris un timp și cronică plastică, la ziarul „Curentul”,  nuvele publicate în „Universul literar”. În ultima perioadă a vieții sale a scris și un volum de evocări și mărturii autobiografice – „Însemnările unui colecționar de artă”.

Imediat după Primul Război Mondial, la începutul anilor ’20 ai secolului trecut, Casa cu Lei a devenit sediu de bancă, urmând ca, după reabilitarea din anii ’70, să devină restaurant.

Clădirea a suferit transformări şi degradări majore în perioada 1974 – 1977, când a fost sediul Întreprinderii „Miniere” Dobrogea. Pe parcursul anilor, edificiul a avut mai multe destinaţii şi funcţiuni: şi-a desfăşurat activitatea pentru o vreme Baroul de Avocaţi Constanța, a găzduit sediile mai multor instituţii şi întreprinderi.

„Casa cu Lei” este de vânzare (1 milion de euro).

Update 22 martie 2023: Casa cu Lei a fost vândută omului de afaceri Andrei Muntmark. În prezent se află în reabilitare.

Comments

comments


Constanta 360

One Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *