Casa Șomănescu, Constanța

1 min


Casa Somanescu, Constanta 360
Casa Somanescu, Constanta 360

Casa Șomănescu este o clădire deosebită construită la începutul secolului XX, purtând numele proprietarului său, Sava Șomănescu, preşedintele Societăţii Agrare Române în 1906. Autorizația de construcție a fost emisă la 15 aprilie 1909. Clădirea se găsește azi pe Bulevardul Elisabeta la  numărul 17. Respectând aliniamentul stradal, Casa Șomănescu a fost construită în stil eclectic, îmbinând armonios elementele stilului Rococo cu cele ale stilului Art Nouveau.

Forma Casei Șomănescu este una disimetrică, fiind alcătuită din trei corpuri în rezalit (rezalitul este porţiunea de zid ieşită din linia faţadei pentru a prezenta o anumită structură a planului clădirii). Nicio fereastră nu seamănă ca formă. Intrarea laterală are decoraţii în stil Rococo, stil care se prezent și la lucarne.

Stilul Rococo este perioada târzie a barocului, caracterizat prin interioare și exterioare bogat ornamentate. Fațadele clădirilor sunt bogat ornamentate, interioarele sunt pictate (inclusiv tavanele) mobilierul este în general impozant, masiv și bogat ornamentat.  Sculpturile au dimensiuni mici și medii, oglinzile au și ele diferite dimensiuni, tapiseriile sunt întotdeauna în ton cu arhitectura, numeroasele reliefuri aplicate picturile în ulei de diferite dimensiuni ornamentau interioarele specifice Stilului Rococo.

Sava Șomănescu face parte dintr-o serie de filantropi, el donând un hectar de teren în fostul județ Romanați (partea actualului județ Olt dintre județul Dolj și linia râului Olt) pentru a se construi o școală agricolă, cu teren experimental.


Like it? Share with your friends!

Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată.