Casa Traian Bellu (Hotel Carol) proiectată de Anghel Saligny

1 min


Casa Traian Bellu (Hotel Carol), Constanta, 360
Casa Traian Bellu (Hotel Carol), Constanta, 360

În Constanța, pe strada Mihail Kogălniceanu, la numărul 15, se află o clădire care poartă umbra trecerii timpului. În prezent, este renovată și găzduiește renumit Hotel „Carol”, de patru stele, având 24 de camere, două săli de conferință și un restaurant. Se găsește la 350 m de Muzeul de Artă Populară și la 800 m de Moscheea „Regele Carol I”. Pentru împătimiții de călătorii, cu siguranță, imaginea ei le amintește de Hotelul „Cerna” din Băile Herculane. Evident, clădirea din Constanța este de mai mici dimensiuni.

Ce au în comun cele două clădiri din Herculane și Constanța: poziționarea „pe colț” și turnul central de deasupra intrării din care pornesc cele două aripi.

Această casă a aparținut cândva unuia dintre avocații de elită ai Constanței interbelice, Traian Bellu. Proiectul casei aparține inginerului Anghel Saligny, autor a numeroase proiecte în Constanța și în Dobrogea. Se consideră că planul casei ar data din anul 1913.

Ca și Hotelul „Cerna” din Herculane, Hotelul „Carol” din Constanța are la bază stilul neoromânesc. Cel din urmă a fost ridicat în 1930, aproximativ în aceeași perioadă cu primul.

În plus, Hotelul „Carol” are decorațiuni în stil baroc. Se observă ancadramentele ferestrelor bogat ornamentate cu pervaz și capete de meduză la ferestrele mari. Friza și cornișa sunt și ele frumos decorate. Hotelul are pivniță cu ferestre, parter și etaj, podul fiind înalt, mansardat cu ferestre încorporate în acoperiș.

Intrarea în hotel este monumentală, din antreu, putându-se ajunge la etaj pe scări de mijloc monumentale.

De-a lungul timpului, după naționalizare, casa a fost clădire de locuințe. Retrocedată celor în drept, casa a devenit hotel de lux din anul 2000. Decorul holurilor, casei scărilor, camerelor, este în stil victorian. Predomină culorile crem, negru, maron la perdele, covoare, decorul pereților, mobilier, corpuri de iluminat, lenjeria de pat și pardoseală. Aparatura este și ea în ton cu ambientul aristocratic al clădirii de epocă. Tavanele sunt modelate cu linii și figuri geometrice, fiind zugrăvite în alb. Băile amintesc și ele de stilul celor specifice primei jumătăți a secolului XX.


Like it? Share with your friends!

Constanta 360

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *